jueves, 15 de mayo de 2014

curiositats: a la mussara tindrem papallones reina!

Durant aquest any ens hem posat les piles amb el tema de jardinaria a la Mussara. Varem fer un jardi a uns dels patis molt macu i varem posar plantes aromatiques a les finestres.
La nostra sorpresa quan ara, a la primavera hem vist unes orugues molt maques, hem investigat i  aquest ha estat el resultat:


Aquesta és la nostra planta, tenim 5 orugues.

La Ruda (Ruta graveolens) és una interessant planta per tot aquell que estigui interessat en l'agricultura ecològica.

Considerada planta màgica en el passat, el seu ús medicinal (i també culinari) ha anat quedant en desús en certificar-se que en la seva composició entren a formar part substàncies actives que poden resultar problemàtiques per a les embarassades (és planta abortiva) i algunes altres que tenen conseqüències dermatológicas poc desitjables.

No obstant l'anterior segueix utilitzant-se en la cuina de diversos països i, en petites dosis, forma part d'alguns licors. També s'empra en homeopatia.

Més estès està el seu ús en jardineria, on la hi considera aromàtica donat l'olor característica que li aporta el seu oli essencial

Es diu d'aquesta aroma que actua com a repel·lent de molts insectes, d'aquí la seva ocupació en associacions de cultius per protegir determinades hortalisses.

Com a repel·lent s'empra el seva maceració diluïda per protegir els fruiters contra l'atac de la mosca i les hortalisses contra el pugó. Aquesta maceració es veu potenciada si s'afegeixen diverses dents d'all picats.

És planta longeva, la qual cosa provoca que la seva tija -amb el pas del temps- es torni llenyós.



Es recullen avançada la maduresa de la planta en el seu cicle anual i s'assequen convenientment abans de procedir a l'extracció de les llavors.

Però el que poca gent coneix és el secret que tanca la rude, que no és un altre que una papallona de les més belles que poden trobar-se en la península ibèrica: la Papilo machaon.





La rude és una de les poques plantes que resulta comestible per a l'eruga d'aquesta papallona, raó per la qual els adults posen els seus ous sobre ella sempre que la troben al seu abast.

L'orugues, dotades també de gran bellesa, s'alimenten de les fulles de rude fins que, arribat el moment, es transformen (també en la mateixa planta) en crisálides… de les quals naixerà la propera generació de papallones.
Oruga de la Ruda

Pel que heu d'afegir aquesta virtut reproductiva i estètica a la llarga llista de propietats de la rude.

No hay comentarios:

Publicar un comentario